KRONIČNA UPALA PROSTATE
                                                                                               (>Prostatitis chronica<)

1. ŠTO OPĆENITO REĆI O PROSTATI?
Veliki broj ljudi, nažalost, još uvijek ne zna što je prostata, gdje je smještena i čemu služi iako ponekada upotrebljavaju tu riječ. Tako je nerijetko čuti kako se govori >imam prostatu<, >moje smetnje su od prostate< i slično a da se o prostati zna vrlo malo ili ništa. Očito je da postoji potreba pojašnjena tog pojma i niza poremećaja koji predstavljaju bolest tog organa.
Prostata (grčki: prostates = koji naprijed stoji, žlijezda predstojnjača kod muškarca) je muška spolna žlijezda smještena pred mokraćnim mjehurom.
Tri su grupe bolesti prostate koje bolesnika u najvećem broju dovode k specijalisti urologu: upalne bolesti prostate, dobroćudna uvećanja i karcinom odnosno rak prostate. Svaka od njih ima svoju specifičnu sliku i tijek ali i niz jednakih elemenata koji se tek specijalističkim pregledom dadu međusobno razdvojiti, prepoznati i liječiti. Važno je da muškarac na vrijeme uoči neke od znakova kako bi se postupak utvrđivanja tipa bolesti i njeno liječenje moglo sprovesti na vrijeme i uspješno.
Upalna oboljenja prostate, pa jasno i kronična upala, daju određene znake ili kako to obično stručno zovemo simptome, koji bi trebali motivirati bolesnika da se javi urologu jer tegobe koje nastaju kao posljedica zapuštene kronične upale prostate mogu u znatnoj mjeri remetiti svakodnevni život na fizičkom i psihičkom planu a i u komunikacijskom djelu predstavljati izvjestan problem.
Upalne bolesti prostate (>prostatitis<) danas se dijele na dvije grupe: akutna upala prostate i kronična upala prostate s tim da se kod kronične upale razlikuju tri oblika: kronična upala uzrokovana bakterijama, kronična upala kod koje bakterije ne uspijevamo utvrditi i bolna prostata. Sve tri podgrupe kronične upale prostate neki objedinjuju u nazivu >prostatični sindrom< >muški adneksitis< ili slično. U nastavku nekoliko riječi upravo o kroničnoj upali prostate.

2. GRAĐA I FUNKCIJA PROSTATE

Da bi smo razumjeli bolesti prostate moramo poznavati njenu građu i ulogu u tijelu. Na početku je navedeno da je ona spolna žlijezda smještena pred mokraćnim mjehurom, na početku mokraćne cijevi muškarca koju u cijelosti obavija u dužini od oko 4 cm od njenog početka. Dakle, prostata je smještena duboko u maloj zdjelici, iza stidne kosti a ispred završnog dijela debelog crijeva. Oblikom je slična pitomom kestenu, širine do 4 cm a debljine oko 2 cm. (sl. 1.odnosi prostate prema okolini)

                                              

Građena je od dvije vrste tkiva, žljezdanog za proizvodnju tekućeg sadržaja koji postaje sastavni dio sjemene tekućine (>spermet<) i mišicnog tkiva (>glatki mišići<) koje obavija ove žlijezde čineći tako vanjski omotac prostate koji možemo zamisliti kao koru od naranče ako je ta usporedba primjerena. Kada govorimo žljezdanom tkivu onda mislimo na posebne mikroskopske formacije kanalića (25-30) nepravilno proširenog izgleda čija površna sluznica izlučuje ranije spomenutu tekućinu. Ovi kanalići probijaju mokraćnu cijev koju je prostata obavila i tako oblikuju dvadesetak otvora na njenoj stražnjoj strani. Kroz prostatu prolaze i sjemenovodi kojima se priključuju na bazi prostate sjemeni mjehurići. (sl.2. skica prostate s žljezdama).
                                

Mišični omotač žljezdanog dijela prostate svojim snažnim stezanje u fazi orgazma omogucava istjecanje tekućeg sadržaja kao sastavnog djela sjemene tekućine (sperme) Ovu složenost u građi dodatno kompliciraju krvne žile, limfne žile i živci prostate s nizom mogućih poremećaja vezanih opet za njih. Svakako je važno reči da je prostata smještena izvan trbušne šupljine te tako nema doticaja s crijevima niti ostalim trbušnim organima iako se može njena stražnja strana napipati kroz završetak debelog crijeva. Jednako je važno uočiti da je prostata (ili bolje žljezdano tkivo prostate) indirektno, preko mokraćne cijevi u >u kontakt< s vanjskim svijetom što nam omogučava objasniti neka bolesna stanja.

3. KOJI SU UZROCI KRONIČNE UPALE PROSTATE?

Kronična bolest nekog organa, pa tako i kronična bolest prostate, predstavlja u većoj ili manjoj mjeri trajno poremećenu funkciju. Ovdje treba naglasiti da kroničnoj bolesti prostate prethodi akutna ili subakutna bolest različitog intenziteta, od vrlo impresivne slike bolesti koja zahtijeva bolničko liječenje do blažih i manje dramatičnih stanja koje bolesnik može i >prehodat<. Rezultati toga može biti kronična bolest prostate, kronični prostatitis.
Uzročnici kroničnog bakterijskog prostatitisa su mikroorgnizmi razlicitih vrsta (Escherichia coli, Proteus, Enterococcus, Klebsiella, Neisseria gonrrhoeae itd.) koje prodiru u prostatu i izazivaju bolesno stanje koje zovemo upala a karakteriziraju je opći znaci: bol, oteklina, crvenilo, toplina i oštečenje funkcije. Mikroorganizmi do prostate mogu doći ulaznim putom, od vanjskog otvora mokraćne cijevi do dijela mokraćne cijevi koji prostata obavija, a potom kroz ranije spomenute žljezdane otvore do u samu prostatu, zatim iz mokraćnog mjehura, silaznim putem ili širenjem preko krvi iz drugog mjesta tijela odnosno limfnim žilama uglavnom iz neposredne okoline. Uz navedene putove širenja mikroorganizama, neka stanja kao što je šećerna bolest, suženje mokraćne cijevi ili njeno mjestimično proširenje, posebno pogoduju razvoju bolesti. Jednako tako i medicinske radnje s određenim instrumentima mogu dovesti do prodora mikroorganizama u prostatu i time do upale.

4. KOJI SU ZNACI KRONIČNE UPALE PROSTATE?

Kronični prostatitis se može manifestirati s različitim znacima (simptomima) kako po lokalizaciji tako i po intenzitetu. Može biti jače naglašen samo jedan simptom ali mogu se pojaviti u raznovrsnim kombinacijama. Generalno, sve znake kronično upaljen prostate možemo podijeliti u tri grupe: bolni simptomi ( bol izmedu mošnje i čmara, bol u donjim leđnim dijelovima, bol u donjem trbuhu, bol u sjemenicima , bol u spolnom udu i bol kod mokrenja), znači poremečenog mokrenja ( nepotpuno mokrenje, ponovni poziv na mokrenje u periodu manjem od 2 sata, mokrenje na mahove, slabi mlaz mokraće, mokrenje s napinjanjem ili uz pritisak, noćno mokrenje) i konačno znaci (simptomi) vezani za seksualne poremecaje ( smetnje erekcije, bolovi kod ejakulacije, krv u spermi, umanjena želja za seksualnim odnosom, preuranjena ejakulacija).
Vec iz samog nabrajanja simptoma vezanih za kroničnu bolest prostate dade se naslutiti težina ove bolesti i sve poteškoće s kojima se susreće dakako prvo bolesnik, a potom u svim fazama i urolog.

5. KAKO POSTAVITI DIJANOZU KRONIČNOG PROSTATITISA?

Da bismo postavili dijagnozu kroničnog prostatitisa, prvo moramo pažljivo saslušati tegobe bolesnika vezane za gore navedene znake. Ima li bolesnik bolove, na kojem mjestu i kojeg intenziteta, ima li smetnje s mokrenjem i kakvog su one karaktera te ima li smetnje seksualne sfere i koje?
Iza ovoga slijedi pregled bolesnika koji uključuje obavezni pregled prostate kroz debelo crijevo prstom. Odmah valja reći da na našim prostorima muškarci neopravdano zaziru od ovog pregleda čak do te mjere da i kod evidentnih zakova bolesti odustaju zbog tog pregleda od specijalističko urološkog pregleda. Jasno je da niti jedna manipulacija s ljudskim tijelom u smislu različitih pregleda nije ugodna, ali staviti na vagu jednu malu neugodnost spram onoga što nam u konačnici taj pregled može donijeti uistinu je neopravdano.
U dijagnostičke preglede dolaze različite vrste ispitivanja mokraće, sperme, prostatičnog iscjetka, sekreta mokracne cijevi (mikrobiološka ispitivanja) i laboratorijske pretrage krvi. Osim toga potrebno je učinit ultrazvucni pregled prostate te funkcionalne pretrage vezane za akt mokrenja. U nekim slučajevima za razjašnjenje postojecih tegoba treba učiniti pregled mokraćne cijevi pod kontrolom oka (uretrocistoskopija) a ponekad i mikroskopska analiza materijala dobivenog aspiracionom punkciom prostate. U sklopu dijagnostičkih pretraga dolazi nerijetko se ukazuje potreba za rentgenološkim ispitivanjem (IVU, CT zdjelice, NMR). Cilj svih ovih pretraga je utvrditi uzrok (uzročnika ili uzročnike) kronične upale prostate i potom provesti što je više moguće ciljano liječenje. Brojni dijagnostički postupci vraćaju nas na početak ovog teksta kada smo kroničnu upalu prostate podijelili na onu uzrokovanu bakterijama zatim na onu gdje mikroorganizme ne uspijevam izolirati te na stanje takozvana >bolne prostate<. Jasno je da će rezultati naših dijagnostičkih postupaka rezultirati i određenim načinom liječenja. Upravo složenost oboljenja, koji neki nazivaju i >sindrom prostate< ili >muški adneksitis< zahtijeva s jedne strane strpljivost a s druge upornost kako bismo došli do željenog cilja.

6. KAKO LIJEČITI KRONIČNU UPALU PROSTATE?

Liječenje >kronične upale prostate< s navedenim podvrstama provodi urolog! Terapija će se provoditi ovisno o tome kakvi su rezultati učinjenih pretraga, kakav je intenzitet tegoba, te kakva je slika bolesti općenito.
U pravilu potrebno je sukladno rezultatima mikrobioloških istraživanja (ako je utvrdeno postojanje na lijekove osjetljivih mikroba), ciljano propisati antibiotike a uz njih sredstva za smanjenje boli i mišičnog grča (spazmoanalgetika). Uz to se preporučuje regulacija stolice i balenoterapija (kupke cijelog tijela ili dijela tijela u toplim ljekovitim vodama ili običnoj vodi). Treba naglasiti da je antibiotska terapija dugotrajna, 4 tjedna i više, te da često puta treba kombinirati one antibiotike za koje se i iskustveno zna da daju dobar odgovor na liječenje imajući na umu rezultate mikrobiološkog ispitivanja. Uz to se kod kroničnog prostatitisa s posebno naglašenim iritativnim simptomima propisuju i lijekovi koji djeluju na opuštanje mišića i tako smanjuju iritativne simptome (a- blokatori). Kako je slika bolesti veoma različita tako je i terapijski spektar, dakle oblici liječenja, dosta širok, posebno kada se uzme u obzir oblike nebakterijskog prostatitisa i sklopa poremećaja takozvane bolne prostate (prostatodinija).
I izvjesnim, posebno odabranim slučajevima bolesti mogu se primijeniti i neki kirurški postupci.

7. ŠTO REĆI NA KRAJU?
Treba reći da kronični prostatitis nije uvijek lako dijagnosticirati niti liječiti. Ponekad znamo reči da ta bolest predstavlja >križ< u urologiji zbog svoje šarolike slike, zbog intenziteta koji je promjenjiv, zbog dugotrajnosti smetnji i konačno zbog dvostrukog nezadovoljstva – nezadovoljan je onaj koji boluje od te bolesti a ne uspijeva je brzo i potpuno riješiti svojih tegoba a nezadovoljan je i liječnik, urolog, koji ne uspijeva uspješno izliječiti bolest. No to nikako ne smije značiti odustajanje od dijagnostičkih postupaka i liječenja. Naprotiv, smetnje koje se javljaju kod kronične upale prostate su itekako dobar razlog za posjet liječniku jer one često puta bitno remete kvalitetu svakodnevnog života. Zar pojava smetnji sa mokrenjem različitog tipa ili bol ili poremećaj seksualne sfere nije dostatan znak za poremećaj našeg zdravlja? Ne smijemo dozvoliti da nas stid ili bilo što drugo spriječi u rješavanju našeg problema. Kronični prostatitis na sreću nije smrtonosna bolest, no njezino stavljanje pod kontrolu može nam u velikoj mjeri uljepšati život a i spriječiti neke dodatne često ozbiljnije poremećaje fizičkog i psihičkog aspekta zdravlja.
                                                                                                                          
                                                                                                                                                                                        Dr.med. Željko Petek, specijalist urolog
                                                                                                                                                                                        Privatna specijalistička urološka ordinacija
                                                                                                                                                                                        Osijek, A. Hebranga 67.
                                                                                                                                                                                        tel. 031/358-353
                                                                                              povratak na: teme - naslovnu stranu